Kıl Testere ile keserek,özveri ile hazırlanan bu tablolar Göksun İlçemiz’de Yaşar Ustanın maharetli ellerine hayat buluyor.
Literatürde hat sanatıyla yazılmış bir eserin kıl testereyle ahşap bir zemine kabartma tekniğinde uygulanması, başka bir deyişle ağaca şekil verme sanatı olarak karşımıza çıkıyor. Bu sanat oyma, kakma, kabartma ve yakma usulleriyle icra ediliyor. Ahşabın üzerine yapılan hatlar, daha sonra ahşap oymacılığı ve işlemeciliğinde kullanılan malzemelerle ayrıştırılıyor. Üç boyutlu hale gelen hat, ahşap veya kumaş zemin üzerine oturtularak sanat eseri ortaya çıkarılıyor. Naht eserlerinin ömrü, ağacın cinsine ve mekânın durumuna göre değişiklik arz ediyor. Eserler rutubet ve neme maruz kalmazsa yüzyıllar boyu bile yaşayabiliyor.
Göksunlu Emekli Öğretmen Yaşar Sobacı’nın yolu da Naht sanatı ile 6 sene önce kesişmiş.Ben kahvehane bilmem diyen Yaşar Usta emekliliğin tadını bu eşsiz eserleri yapmakla çıkarıyor.
Evinin bodrum kısmında kurduğu küçücük atölyesinde devasa eserlere imza atan Yaşar Sobacı,ben usta değilim.Çünkü benim bu meslekte ustam yok desede eserlerin güzelliği,kalitesi görenleri bir daha bakmaya mecbur ediyor.
Göksun Haber Merkezi olarak bir Ramazan akşamında iftar öncesi misafir olduğumuz Yaşar Sobacı, emekli öğretmen. 2005 yılında emekli oldu. Yurdun çeşitli yerlerinde görev yaptı ve en son altı yıl Öncesinden bu yana bu hat sanatı ile uğraşmakta.
Bu sanatın adı Arapça’da Naht diye geçiyor. Yani kıl testereyle oyma sanatı çok ince bir iş Bu fikir bir arkadaşımın yapmış olduğu bir eser çok hoşuma gitti ben de bunu yaparım demiştim Ve inanın ustasız bu duruma geldim. Her şeyi sınama yanılma yoluyla öğrenerek bu güne geldim diyen Yaşar Sobacı, bununla uğraşmanı zevki bambaşka yani o kadar güzel ki siz bir eser meydana getirdiğiniz zaman bu eserleri saatlerce uğraşarak bu hale getirebiliyorsunuz bu işin bir de şu yönü var hiç para kazanmasanız bile bir hediye ettiğiniz zaman o hediyeyi alan kişi de ki gönül hoşluğu size yetiyor diyor.
Tablolar dışında abajur yapabiliyorum isimlikler yapabiliyorum değişik üç boyutlu eserler meydana getirebiliyorum, bazen çizimini ben kendim yapıyorum bazen de birileri yaparsa bunu yapabilir misiniz derse onların isteklerini yapıyorum diyen Yaşar Sobacı, Ben izleyicilerin takdirleri kadar tenkitlerine de razıyım eleştirilere de açığım. Ben kendimi daha usta görmüyorum çünkü usta elinde yetişmediğim için daha eksiklerim çok diyorum. Bu alanda bana fikirleri ile yaptığı işlerle yardımcı olmak isteyen olursa ondan da ders almaya hazırım. Ben ilk olarak sergi yapıyorum bakılsın beğenilsin satılmaya hazır ise satışını gerçekleştiriyorum. Bir de bu eserleri Facebook üzerinden internet üzerinden bazı çalışmalarımız oldu ama ben interneti çok iyi kullanmasını bilen biri değilim o bakımdan bazı eksiklerim var kendimi tanıtmak da yaptığım ürünleri göstermekte eksiklerim var dedi.
Bu eserlerin fiyatını sorduğumuz da ise Yaşar Sobacı çok da hoşumuza gidecek bir cevap veriyor,Bazı eserlerim için on gün 15 gün uğraşıyorum bunların fiyatlarını siz biçin istiyorum diyor.
Ustamıza memleketimize daha nice eserler kazandırmasını diliyoruz.
2019 yılında ilimizde gerçekleşmesini istediğimiz konular :
1- istihdam ( kuzey ilçeler için )
2- tarım ve hayvancılık sorunlarının çözümü
3- turizm alanlarının tanıtımı ( esbabı kehf- başkonuş- hançer kanyonu)
4- ilçelere belediye otobüs seferleri
5- Yollar ( Andırın- Göksun ve Ilıca – Maraş
6- Eğitimde ilk onda yer almak
7- Alabalık kültürünün yaygınlaşması
Herkese teşekkürler