Göksun’da Enerji Verimliliği semineri düzenlendi.
Göksun Kaymakamlığınca düzenlenen Enerji Verimliliği Semineri dün Arslanbey Teknik ve Anadolu Lisesi toplantı salonunda yapıldı.
Seminere AKADEŞ Elbistan Bölge Müdürü Ali ÖZBERK, AKEDAŞ Göksun ilçe Şefi Ali SAĞIR,Kurum Müdürleri ile kurum ve kuruluş personelleri katıldı.
Seminerde AKEDAŞ personeli Can Mustafa KORELİOĞLU ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Elektrik Teknik Öğretmeni tarafından verildi.
Yaklaşık 1 saat süren seminerde Enerji verimliliğine ilişkin bilgiler verildi.Seminerde konuşan AKEDAŞ Personeli Can Mustafa Korelioğlu,
Tüketilen enerji miktarının, üretimdeki miktar ve kaliteyi düşürmeden, ekonomik kalkınmayı ve sosyal refahı engellemeyecek oranda minimize edilmesidir. Enerji verimliliğinde en önemli faktör enerji tasarrufudur. Enerji tasarrufu denilince ilk akla gelen yöntem genellikle yanan iki ampulden birinin söndürülmesi şeklinde bir algıya neden olmaktadır. Aslında Enerji tasarrufu enerji atıklarının değerlendirilmesi ve mevcut enerji kayıplarının önlenmesi yoluyla tüketilen enerji miktarının, kalite ve performansı düşürmeden en aza indirilmesidir.Enerji tasarrufu iki biçimde gerçekleştirilebilir. Doğrudan ve dolaylı kullanım yolu ile…Bunları biraz irdeleyecek olursak doğrudan enerji tasarruf eden ev, araba ve diğer son teknolojileri kullanmak; alışkanlıkları ve günlük davranışları enerjiyi daha verimli kullanacak biçimde düzenlemek gibi somut önlemlerden oluşurken, dolaylı enerji tasarrufu ise; mevcut malların daha uzun süre kullanılmasını sağlayarak yeni malların üretimini azaltarak; enerji tüketimini minimize edecek biçimde yerleşim yerlerini düzenleyerek, enerjiyi daha az tüketen teknolojileri kullanarak, ekonomiye doğrudan materyal tüketiminin olmadığı etkinliklere geçiş yapmak suretiyle mümkün olabilecektir dedi.
Korelioğlu Enerjiyi Verimli kullanmanın püf noktalarını da paylaştı;
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMANIN PÜF NOKTALARI
Aylık faturalarınızı toplayın. Elektrik ve gaz faturalarını ayırın ve en yüksek gider kısmını belirleyin (ısıtma, aydınlatma vb.). Tasarruf planınızı buna göre ayarlayın.
Odadan ayrılırken lambaları kapatın. Aile bireylerinin odadan ayrılırken lambaları kapatmalarını hatırlatacak notlar konması faydalı olacaktır. Bina aydınlatması için sensorlu sistemleri tercih edin.
İşiniz bittiğinde televizyonu, video oyununu, bilgisayarı, müzik setini vb. kapatın.
Buzdolabının kapağını açık tutarak ne alacağınızı buzdolabının önünde düşünmeyin. Açmadan önce ne alacağınızı düşünün, daha sonra ihtiyacınız olanı alıp kapağını tekrar kapatın.
Kullandığınız sıradan ampulleri, kompakt flauresanlar (tasarruflu ampul) ile değiştirin.
Ders çalışırken veya kitap okurken tüm ışıkları açmak yerine küçük bir lamba kullanın.
Cihaz alırken “enerji verimli ürünler” i tercih edin. Bu cihazlar çok daha az enerji ile çok daha fazla iş yapar.
Yaz aylarında odanızın perdesini veya güneşliğini kapalı tutun, böylece odanız daha serin kalacaktır.
Kış aylarında perdelerinizi kapalı tutun. Gündüzleri, güneş ışığını doğrudan alan perdeleri açık tutun. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak şekilde uzun perdeler kullanmayın, radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.
Kış aylarında binalarınızın giriş-çıkış kapılarını açık bırakmayın.
Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın. Odaları doğal aydınlık avantajını daha iyi kullanacak şekilde düzenleyin.
Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanın.
Küvette uzun süren banyolar yapmak yerine kısa duşlar alın.
Kullanılmayan odaları da düşük ısıda tutun. Soğumuş odaları tekrar ısıtmak, bu odaları sürekli olarak düşük bir ısıda tutmaktan daha fazla enerji harcamasına neden olur.
Kazan, ısı pompası, klima gibi cihazlarınızın filtrelerini temizletin ya da değiştirin.