21.11.2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen 7533 sayılı Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 25’inci maddesi ile 2918 sayılı Karayollan Trafik Kanunu’nun 26’ncı maddesinde değişiklik yapılmış ve bu değişiklik 30.11.2024 tarihli ve 32738 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu kanun değişikliğine göre;
- Mevzuatta belirtilen ışıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazları, mevzuatta izin verilmeyen araçlara takan ve kullananlara 2918 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesi ikinci fikrası (26/2) gereğince 96.000 Türk lirası trafik idari para cezası uygulanarak, sürücü belgeleri otuz gün süreyle geri alınacak ve araç otuz gün süre ile trafikten men edilecektir.
- PolNet kayıtlarında son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde 2918 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesi ikinci fıkrasını (26/2) iki veya daha fazla kez ihlal eden sürücülere her seferinde 192.000 Türk lirası trafik idari para cezası uygulanarak, sürücü belgeleri altmış gün süreyle geri alınacak ve araç altmış gün süre ile trafikten men edilecektir.
- Birinci ve ikinci madde kapsamında sürücüye uygulanan idari para cezaları sürücünün araç sahibi olmaması durumunda araç sahibine de uygulanacaktır.
- Birinci ve ikinci madde kapsamında ışıklı ve/veya sesli uyan işareti veren cihazlar bütün giderler ve sorumluluk işletene ait olmak üzere söktürülecektir. Trafikten Men Tutanağının not kısmında el konulan cihazın niteliği (ışıklı/sesli gibi) ve sayısına dair açıklayıcı bilgiler yer alacaktır. “El Koyma ve Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi Kararı” alınmak üzere gecikmeksizin örneği ekte yer alan yazı Mülki Amirliğe gönderilecektir.
- Mülki amirce verilen mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı araç sahibine tebligata gönderilecektir.
- 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 27’nci maddesi birinci fıkrası gereğince araç sahibinin karara tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük itiraz hakkı bulunduğundan, el koyma ve mülkiyetin kamuya geçirilmesi-işlemi kararı kesinleştikten sonra yerine getirilecek ve işleme ilişkin tutanaklar mahallin en büyük Mal Memurluğuna gönderilecektir. Kararın kesinleşmesi; süresinde ilgili yargı merciine itirazda bulunulmaması veya itirazda bulunulmuş ise başvurunun reddedilmesi ve kanun yollarının tükenmesi ile gerçekleşecektir. Bu işlemler sonrasında el konulan cihaz/cihazlar için ayrı bir Birim Teçhizatı Teslim ve Tesellüm Defteri (Defter No 002) tutulacak ve kaydı yapılacaktır.
- Mevzuatta ışıklı ve sesli uyarı işareti bulundurmaya ve kullanmaya yetkili ancak, araçta izin verilen yerlerin dışına takan ve kullanan sürücülere 2918 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesi altıncı fıkrası (26/6) gereğince 96.000 Türk lirası trafik idari para cezası uygulanacak, ancak ilk seferde sürücü belgesi geri alınmayacak ve araç trafikten men edilmeyecektir. PolNet kayıtlarında son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru bir yıl içinde aynı kuralı iki veya daha fazla kez ihlal ettiği anlaşılan sürücülere her seferinde 192.000 Türk lirası trafik idari para cezası uygulanarak, sürücü belgeleri otuz gün süreyle geri alınacak ve araç otuz gün süre ile trafikten men edilecektir.
- 2918 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesini ihlali nedeniyle geçici olarak geri alınan sürücü belgelerinin geri alma süresinin sonunda ilgililerine teslimi aşamasında, 2918 sayılı Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması, ayrıca sürücü belgesi altmış gün süre ile geri alınanların süresi sonunda sürücü belgelerinin tesliminde, psikoteknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mâni hâli olmadığının anlaşılması halinde iade edilecektir.
- 2918 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesinde 7533 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler sonrasında uygulanacak tekerrürler Kanun’un yayımlandığı tarihten sonraki ihlaller için geçerli olacaktır.